Logopédia

 

 

Szerettel várjuk 2018. március 6-án, a Logopédia napján!

 

- Részletes program

 

A logopédiai munka tevékenységi köre

 

Logopédus szakembereink az általános iskolákban és az óvodákban helyben dolgoznak a terápiát igénylő gyermekek számától függő óraszámban. Ezenkívűl a szakszolgálat székhelyén logopédiai ambulanciát is működtetünk. A beszédjavítás, logopédiai terápia - ha szakmailag indokolt - ingyenes ellátás.

 

Bejelentkezés: Az ellátást az oktatási, nevelési intézményekben végzett szűrés alapján szakembereink javasolják a gyermekek, tanulók számára. A javaslatról írásos szakvélemény készül. Felmerülő kérdéseikkel, igényükkel megkereshetik gyermekük intézményében dolgozó logopédus szakemberünket, vagy bejelentkezhetnek (telefonon, emailben, illetve személyesen) székhelyünkön is. A terápia szükségességét mindig a gyermeket/tanulót vizsgáló logopopédus dönti el, komplex szakmai tudása és szempontrendszere alapján!

 

A logopédusok feladatai:

 

 • Az ellátási körzetükbe tartozó gyerekek/tanulók beszéd és nyelvi fejlettségének szűrése, mely kiterjed a részképességek területére is.
 • A logopédiai szűréshez, továbbá a logopédiai terápiához is szükséges a szülői beleegyezés.
 • A logopédiai ellátást igénylő gyermekek/tanulók részletes logopédiai vizsgálata.
 • Szükség esetén a súlyosabb esetekben gyermek/tanuló további vizsgálatának megszervezése. A beszédhiba jellege, súlyossága, esetleg halmozottsága határozza meg, hogy milyen kiegészítő vizsgálatra, esetleg vizsgálatokra van szükség (ideggyógyászati, fül-orr- gégészeti, foniátriai, pszichológiai).
 • A kapott és a saját vizsgálati eredmények alapján megtervezi a logopédus a gyermek/tanuló fejlesztését, a beszédjavítás módszerét, gyakoriságát.
 • A gyermekek/tanulók rendszeres fejlesztése.
 • A gyermek egész személyiségének fejlesztése.
 • A fejlesztő eljárás dokumentálása.
 • Az eltervezett módszer, foglalkozás hatékonyságának időszakonként ellenőrzése.
 • Kapcsolattartás a szülőkkel, a gyermek pedagógusaival, a gyermekkel foglalkozó más szakemberekkel.

 

A szülő/gondviselő szerepe a logopédiai ellátásban

 

Fontosnak tartjuk, hogy a logopédus a szülőkkel/gondviselőkkel kapcsolatot teremtsen, mert a logopédiai beavatkozás eredményességét a támogató szülői magatartás erősítheti, az érdektelen vagy elutasító szülői viselkedés pedig gyengíti.

 

A nem támogató szülői viselkedésnek sokszor az az oka, hogy a szülő nem rendelkezik elégséges ismerettel a logopédiai kezelés céljáról és tartalmáról. Nagyon lényeges azoknak az alkalmaknak a biztosítása, amikor a logopédus a szülőkkel kapcsolatba kerülhet. Ezen alkalmak lehetnek a szülők számára biztosított fogadóóra, szülői értekezleten jelenlét, üzenő-gyakorlófüzet rendszeresítése, nyílt nap szervezése, a szülő részvételének lehetősége a foglalkozáson.

 

Lehetőség szerint a szülők és a logopédus a gyermek kezelése előtt megismerkedek egymással. Az első találkozáson megbeszéljük a szülő számára is érthető módon a logopédiai foglalkozás szükségességének okát. A foglalkozásokon való részvétel feltételeit. Arról is tájékoztatást adunk, hogy milyen tartalmúak lesznek a foglalkozások, a kezelés nyomán milyen mértékű és ütemű javulás várható, ehhez mennyi időre, foglalkozási gyakoriságra van szükség. Arról is kell beszélünk, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha a gyermek/tanuló nem részesül logopédiai ellátásban.

 

 

Érdeklődni, ill. jelentkezni lehet:

 

 • Telefonon: (+36 1) 215-91-45; (+36 1) 217-54-69; (+36 1) 456-03-82
 • E-mailben: info.09@fpsz.net
 • Személyesen: 1095 Budapest, Mester u. 67. (bejárat: Tóth Kálmán u. 35.) - térkép